Het verhaal van Andrée Bonhomme
Si tu veux être libre et fort … travaille!
Biografie
Andrée Bonhomme werd in 1905 geboren in Maastricht. Ze studeerde aan het muzieklyceum de hoofdvakken piano, theorie en compositie. Na het behalen van haar diploma werd zij lerares piano en theoretische vakken aan de muziekschool in Heerlen. In de loop der jaren leidde Andrée veel studenten op voor het staatsexamen. Ook was zij verbonden aan het Maastrichts Stedelijk Orkest als bespeelster van piano, celesta en klavecimbel. Na haar pensionering werkte zij nog enige tijd door om haar laatste leerlingen te laten slagen. Toen een beroerte haar dit onmogelijk maakte, kwam zij in een rusthuis in Brunssum terecht. Bij een binnenbrand raakte ze dusdanig gewond, dat ze aan de gevolgen overleed (1982).
Andrée studeerde compositie bij Darius Milhaud in Parijs (1932-1939) en na de oorlog nog korte tijd bij Matty Niël in Maastricht. Omdat tot voor kort de manuscripten van haar composities onbereikbaar waren, werd haar werk vrijwel niet meer uitgevoerd. Nu zijn al haar partituren beschikbaar via de Stichting Andrée Bonhomme. Haar werk is van een dusdanige kwaliteit dat Andrée kan worden gerekend tot de beste vrouwelijke componisten uit de eerste helft van de twintigste eeuw in Nederland.
Geschiedenis
Betrokken personen:
Jaren 30 en 40: dirigent Henri Hermans en de violist Jules Dreissen.
Jaren 50: de dirigenten Henri Heydendael en Gerard Kockelmans.
Jaren 60: Christa Wolfs, Monny Kremer, Jo Mertens en andere naaste collegae van de Heerlense Muziekschool.
Haar manuscripten zijn door het Nederlands Muziek Instituut ondergebracht in het Haags Gemeentearchief. Het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) in Maastricht beschikt over een schaduwarchief met haar uitvoerbare werken.